De Wereld van Thee

 

Wij zijn grote fans van thee. Naast dat het fantastische smaak, heeft het een rijke en geweldige geschiedenis die over de hele wereld rijkt.

De wereld van thee

Hieronder een kort overzicht van een paar onze favoriete hoogtepunten uit de geschiedenis van thee: 

 

• De legende gaat dat de Chinese Keizer Shennong the rond 2737VC heeft ontdekt. Hij dronk een kop heet water toen een zachte wind een paar theebladeren in zijn drankje blies waardoor het water van kleur veranderde. De keizer nam een slok en dacht: “Dat is niet slecht!” en dat is waar thee is ontstaan.

• Of dat waar is of niet, uit documenten blijkt dat de Chinezen al in de 10e eeuw VC thee dronken – dat maakt thee al meer dan 3000 jaar oud!

• Thee was een gewild handelsproduct in het Oosten tijdens de Chinese Tang Dynastie. Er waren zelfs handelsroutes naar Korea, Japan en Vietnam. Het was zelfs zo populair dat volgens Lu Yu, sommige handelaren stopten met handelen in geld en liever theeblokken als betaling wilden.

• De Japanse Samurai – elite krijgers die bekend staan om hun sterke morele code en zelfdiscipline – hielden van theekransjes. De Cha No Yu, of thee ceremonie, was een traditie die zij heel hoog hadden zitten. Takuan Soho schreef in de 17 eeuw dat zij: “in stilte luisterden naar het kokende water in de ketel, wat klinkt als een zachte wind door de dennennaalden en zo totaal alle ellende en zorgen om zich heen vergaten.” Klinkt als een geweldige manier om te ontspannen. 

• Op misschien wel het meest beroemde theekransje werd overigens niet eens thee gedronken, zij vernietigden het! De Boston Tea Party was een protest dat gehouden werd in 1773 als reactie op de Tea Act van het Britse Parlement. De Sons of Liberty dumpten zo’n 342 kisten met thee in de zee. Het was een keerpunt in de Amerikaanse Revolutionary War, toch kunnen wij het niet helpen een beetje te rouwen om het verlies van die thee. 

• Vind jij jezelf kieskeurig als het op thee aankomt? Dat is niets nieuws. Margot Asquith, vrouw van de voormalig Britse premier Herbert Asquith, schreef deze anekdote in de 19e eeuw: “Op een dag werd premier Asquith bediend door een butler tijdens theetijd. De volgende conversatie ontstond: ‘Sir, wilt u thee, koffie of een perzik?’ ‘Thee alstublieft.’ ‘Chinees, Indiaans of Ceylon, sir?’ ‘Chinees, alstublieft.’ ‘Citroen, melk of room?’ ‘Melk, alstublieft.’ ‘Jersey, Hereford of Shorthorn, sir?’ Enzovoort, enzovoort – laten we hopen dat hij uiteindelijk zijn kop thee gekregen heeft!

• George Orwell (ja, die man die 1948 en Animal Farm geschreven heeft) publiseerde een opmerkelijke essay in de London Evening Standard op 12 januari 1946; getiteld “A Nice Cup of Tea”. Hierin schreef hij “tea is een van de pijlers van de beschaving – daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. 

• Veel mensen claimen dat zij de “perfecte” kop thee zetten. Echter is dat alleen waar als ze de ISO 3103:1980 standaard volgen. Dat is de internationaal geaccepteerde standaard methode voor het zetten van thee, bevestigd door de International Organization for Standardization. We maken geen geintje – een wereldorganisatie heeft een officieel document gepubliceerd over de juiste manier van thee zetten – het is serious business.